Hoe maak je een Foto in een Medaillon?

Medaillons zijn heel erg persoonlijke sieraden, maar toch subtiel. Hou het medaillon gesloten, en niemand ziet het, maar eenmaal open kun je er zelf nog eens leuk in ‘spieken’. Mama’s die na een zwangerschapsverlof weer op hun werk komen, willen toch graag de kleine bij zich dragen. Vind je een fotolijstje op je bureau net even iets té zwijmelig (of kun je je gewoon niet concentreren als dat lekkere koppie je steeds aankijkt)? Snappen we! Een medaillon is de uitkomst.

Wij verkopen heel veel verschillende medaillons, maar we krijgen achteraf vaak de vraag: “Hoe krijg ik een foto in dat kleine ding?” Medaillons zijn namelijk vaak heel klein, om het een subtiele hanger te houden, en natuurlijk ook om het sieraad betaalbaar te houden, want Goud en Zilver is de laatste tijd ook niet echt goedkoop.

Hieronder de instructies om een medaillon te voorzien van een foto die klein genoeg is om erin te passen.

Stap 1

Meet de binnenkant van het medaillon goed op. Helemaal handig als er een plastic raampje in zit, dan kun je dat eruit halen en gebruiken als een mal. Niet alle medaillons hebben echter zo’n plasticje binnenin. Meet alles in Millimeters nauwkeurig op. Bij een ovaal of rond medaillon meet je op de breedste punten (zowel in hoogte als in breedte). Zo meet je eigenlijk een rechthoek, waarbinnen de cirkel of ovaal precies past.

Stap 2

Zorg dat je de foto digitaal hebt, die in het medaillon moet. In Photoshop of een ander fotobewerk programma, ga je de foto op maat maken. Eerst “crop” je de foto, zodat je de uitsnede hebt die je wilt. Een foto bevat meestal een hoop achtergrond die je er niet op wilt, of je wilt alleen het gezicht uit de foto. Houdt er rekening mee, dat er nog wat hoekjes afvallen van deze rechthoek om hem in een ovaal of cirkel te krijgen.

Stap 3

Nadat je de foto hebt uitgesneden, zorg je dat de afmetingen kloppen met het medaillon. In de meeste programma’s heet dit “resize”. Zet de afmetingen eerst op millimeters, en vul daarna de afmetingen van het medaillon in. Zorg dat het knopje “Constrain Proportions” aan staat! Anders vervorm je de foto tot iets geks. Doe nog meer bewerkingen als je wilt, zoals de foto in zwart wit maken, rode ogen wegpoetsen, of andere kleine bewerkingen.

Stap 4

Print de bewerkte foto uit op goed fotopapier. Kun je dit niet zelf, laat het dan doen bij een winkel waar ze dat voor je doen. Veel fotografen hebben een fotoprinter staan waarmee je met een USB stick of CD’tje je eigen foto’s kunt laten printen.

Stap 5

Knip de foto uit, en knip voorzichtig rond het medaillon de vorm eruit. Zorg dat je de eerste keer ruim knipt, zodat het nog wat te groot is. Zo kun je makkelijk bijschaven als de vorm even anders uitvalt dan je dacht. Knip dan steeds heel kleine beetjes van de randjes af, om het precies passend te maken.

Stap 6

Plak de foto in het medaillon, of klem de foto achter de randjes van het medaillon.

En klaar is je persoonlijke cadeau! Het is namelijk wel zo leuk, om dit alvast te doen voordat je het cadeau geeft, zodat je mama niet zelf met computer, schaar, lijm en denkrimpels te belasten. Die heeft het al druk genoeg.

Tip 1: Het is gewoon lastig het meteen goed te doen. Als je niet zelf print, maar het bij een winkel laat doen, zorg dan dat je drie verschillende groottes van het fotootje hebt. Mocht wat je gemeten hebt niet goed zijn (te groot of te klein), dan heb je nog een wat andere maat om het mee te proberen.

Tip 2: Hartmedaillons zijn superlastig. Zorg dat je genoeg fotootjes hebt om mee te oefenen, en verknip nooit meteen een onvervangbaar originele foto.

Tip 3: Vind je dit allemaal te moeilijk? Neem je digitale foto op een USB stick, het medaillon en de afmetingen die je thuis al netjes opgemeten hebt mee naar de fotograaf, en vraag of zij jou ermee willen helpen.

iDEALPayPalMastercardVISABankoverschrijvingKlarna FactuurBancontact/Mister CashBelfiusING HomepayKBC BankSOFORTMaestro

Alle op deze website bij producten vermelde prijzen zijn incl. btw en excl. verzendkosten, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. De informatie op deze website is met de grootste zorg samengesteld; toch kunnen aan kennelijke fouten geen rechten worden ontleend.

Onze andere webwinkels: Geloofsieraad.nl HuisdierSieraad