Blog: Mijn Zilveren Sieraad wordt Bruin…

 Lidia      30-10-2012

…is het een slechte kwaliteit sieraad, of is het wel écht zilver?

We krijgen deze vraag regelmatig van klanten, en daar willen we graag wat aan doen. Om de vragen eerst te beantwoorden: Het wordt bruin juist OMDAT het zilver is. Alleen écht zilver kan zo bruin aanslaan. Als je er verder niks aan doet, wordt het zelfs zwart. Het zilver reageert met zuurstof, en vormt daarbij een gele kleur. Eigenlijk is het gewoonweg roest, alleen klinkt dat zo gek bij zilver. Maar het is wel zo… Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van heel veel dingen.

Sommige mensen hebben een zuurdere huid dan andere en dan versnelt het proces van oxidatie ook. Zelfs gebruik van medicijnen kan dit proces versnellen.

Sport je met je sieraden, slaap je ermee, douche je ermee, en doe je het niet af als je cosmetica aanbrengt (parfum, dagcreme, haarlak)? Dan kun je een weekje later aan het poetsen slaan. Sommige mensen hebben ook een zuurdere huid dan andere (lagere pH) en dan versnelt het proces van oxidatie ook. Zelfs gebruik van medicijnen kan dit proces versnellen. En tot slot zijn er ook zilveren sieraden die een coating van Rhodium hebben, dat zijn vaak de kant en klare sieraden uit een fabriek. Dat laagje van Rhodium beschermt het sieraad tegen zuurstof, en pas als dat laagje weggesleten is na een tijd, begint het verkleuren van je zilver. Dit verklaart ook waarom soms de ketting niet verkleurt en de hanger eraan wel, of juist andersom.

Oplossing

Gelukkig is dat ook heel makkelijk. Je zilver is vies, je moet het dus poetsen! Ik hoop dat je tijdens het googlen hier terecht komt, en niet op allerlei grootmoeders tips met aluminium en soda en gekke dingetjes. Want dat is ronduit slecht voor je sieraden. Zelfs de zilverpoets die je koopt bij de juwelier is niet zo goed! Dat zijn zure oplossingen die gewoon een laag zilver afbijten, waardoor het er weer netjes uitziet. Maar je verliest er wel zilver mee.

De allerbeste oplossing is om een zilverdoek te gebruiken. De juwelier op de hoek heeft ze, en wij verkopen ze ook. Die doeken zijn behandeld met een middeltje waardoor de doek beter werkt, en de doek zelf heeft ook een textuur waarmee de aanslag snel van je zilveren sieraad te verwijderen is. We laten hieronder in een paar plaatjes zien hoe wij dat hebben gedaan, en hoe simpel het is.

Voor
Voor
En na
En na
Deze pagina delen
iDEALPayPalMastercardVISABankoverschrijvingKlarna FactuurBancontact/Mister CashSOFORTMaestro

Alle op deze website bij producten vermelde prijzen zijn incl. btw en excl. verzendkosten, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. De informatie op deze website is met de grootste zorg samengesteld; toch kunnen aan kennelijke fouten geen rechten worden ontleend.