Zelf je verkleurde zilveren sieraad schoonmaken

Wordt je zilveren sieraad geel, bruin of zelfs zwart? Verliest het z'n glans? Geen paniek, je ketting, armband, ring of oorbellen zijn vast van echt zilver... zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!

Waarom zilver verkleurt

Als zilver verkleurt of dofgrijs wordt, dan komt dat meestal door zogeheten oxidatie. Dat is een chemische term die, in het geval van metalen, duidt op een reactie tussen metaal en de zuurstof die je in de lucht tegenkomt. Zoals ijzer kan gaan roesten, is een verkleuring van een metaal als zilver ook te wijten aan oxidatie. Het is alleen een heel dun laagje, zodat het lijkt of het zilver verkleurt en het zijn glans kwijtraakt. Vaak is daar niet zo heel veel aan te doen: door blootstelling aan de lucht, maar ook door zweet (en de zuurtegraad van je huid), door medicijnen of door zoiets als parfum en haarlak reageert het zilver en verandert aan de oppervlakte van kleur.

Zeker in de zomer, als het heet en benauwd is, gaat het verkleuren van je zilver supersnel.

Zilver verkleurt geel, bruin of zwart

Als zilver verkleurt, dan wordt het vaak een beetje geel, bruin of zwart... of een combinatie van die kleuren. Vaak is een kant-en-klaar sieraad dat je ergens koopt beschermd tegen dat soort verkleuring. Meestal is er dan sprake van 'gerhodineerd zilver'; het zilveren sieraad is dan behandeld met een laagje rhodium (tegenwoordig ook wel 'rodium' genoemd). Dat laagje zorgt ervoor dat het zilver eronder niet in aanraking komt met bijvoorbeeld zuurstof, zodat verkleuren wordt uitgesteld of helemaal wordt voorkomen. Doordat een zilveren hanger soms wel van een beschermlaagje is voorzien, maar de bijgeleverde ketting niet, kan het dus zijn dat één van de twee verkleurt en de ander niet.


Zilveren sieraden schoonmaken

Gelukkig is het poetsen van een verkleurd sieraad niet zo lastig, als je het maar goed doet. Er zijn wat paardenmiddeltjes, maar we raden je af die te gebruiken. Chemische, bijtende stoffen (als tandpasta, of natuurlijke middeltjes als zure melk) en zelfs speciaal voor het doel ontwikkelde zilverpoets maken je juwelen wel schoon, maar bij het poetsen van het zilver wordt iedere keer een heel dun laagje van het sieraad verwijderd. Het resultaat is een mooi schoon sieraad, maar op den duur doe je meer kwaad dan goed. Er zijn dus betere manieren om je zilveren sieraad te reinigen.

Zilver poetsen met een poetsdoekje

Veruit de gemakkelijkste manier om je zilveren sieraad schoon te maken is met een zilverpoetsdoekje. Deze zijn vaak los te koop bij de juwelier, of natuurlijk in onze webwinkel. Soms krijg je er zelfs gratis eentje bij je bestelling. Zo'n poetsdoekje is speciaal ontworpen voor het poetsen van zilver, en is over het algemeen de makkelijkste en snelste manier om je juwelen in goede staat te houden. Met regelmatig poetsen kun je verkleuren ook prima voorkomen. Poetsdoekjes zijn geschikt voor alle edelmetalen, dus je kunt er ook je gouden sieraad mee schoonmaken.

Zilver schoonmaken met soda

Doordat zilveren kettingen, armbanden, ringen en zelfs oorbellen vaak kleine, lastig te bereiken hoekjes bevatten, is poetsen met een zilverpoetsdoekje niet altijd even gemakkelijk. Ook kan het zijn dat juist een beschermlaagje ervoor zorgt dat je niet direct op het zilver kunt poetsen. Gelukkig, grootmoeder weet raad! Een eenvoudig en goedkope manier om je sieraden grondig (en op een milieuvriendelijke manier) schoon te maken is met wat soda en aluminiumfolie; gewoon middeltjes die je al in huis hebt dus! In een ander artikel op ons weblog vertellen we je hoe je op deze manier een zilveren sieraad kunt schoonmaken, ook als dat een beschermlaagje heeft.

mamakado sieraden


mama ketting

Ketting, armband, ring of oorbellen poetsen

Met een poetsdoekje voor zilver, goud of ander edelmetaal kun je je zilveren ketting, zilveren armband, zilveren ring of zilveren oorbellen dus in de meeste gevallen prima schoonmaken. En door ze regelmatig te reinigen, hou je je zilveren sieraden ook voor langere tijd mooi. Kom je niet goed in ieder hoekje of gaatje? Dan is het trucje met aluminiumfolie, soda en kokend water een goed alternatief. Je zilveren sieraad wordt weer prachtig glimmend en je houdt dat ook zo.

Kom je er met deze informatie nog niet uit? Lukt het je niet om je zilveren sieraad schoon te krijgen? Niet met poetsdoekje en zelfs niet met het soda-trucje? Dan is polijsten een laatste, maar wel altijd succesvolle oplossing. Met speciale polijstapparatuur kunnen we zelfs de meest hardnekkige verkleuring wegkrijgen. Gelukkig leert de ervaring dat regelmatig zelf poetsen veel verkleuring oplost én voorkomt!

Voor en na het schoonmaken

Een zilveren sieraad dat geel, bruin of zwart verkleurt is gelukkig vrij eenvoudig zelf weer mooi glimmend te krijgen. Hier zie je een flinke verkleuring, en een prachtig glimmend zilveren sieraad na flink poetsen.


Flink hard poetsen!

Een zilverpoetsdoekje is de beste manier om je zilveren sieraad te poetsen. Niet altijd de makkelijkste, want je moet soms best kracht zetten om in alle lastige hoekjes en gaatje te komen. Maar het resultaat is ernaar!


iDEALPayPalMastercardVISABankoverschrijvingKlarna FactuurBancontact/Mister CashBelfiusING HomepayKBC BankSOFORTMaestro

Alle op deze website bij producten vermelde prijzen zijn incl. btw en excl. verzendkosten, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. De informatie op deze website is met de grootste zorg samengesteld; toch kunnen aan kennelijke fouten geen rechten worden ontleend.

Onze andere webwinkels: Geloofsieraad.nl HuisdierSieraad