Zilveren Sieraad – van Begin tot Eind

Onze sieraden zijn voor meer dan de helft van ons assortiment, en ook verreweg het meest populair, handgemaakt. Dat betekent dat we een simpel metalen stukje nemen – meestal zilver – en daarin een tekst of afbeelding graveren, en dat dan helemaal afwerken. Soms krijgen we vragen of iets nou echt wel zo lang moet duren. En ja, inderdaad, een sieraad maken duurt nu eenmaal eventjes, zeker als je het van begin tot einde zelf maakt.

We hebben een leuke collage gemaakt van een heel simpel sieraad dat wij verkopen, maar wel eentje die immens populair is. Hier zie je, van foto tot foto, welke stappen er allemaal genomen moeten worden om een munt te graveren en af te werken.

Lees hieronder verder

Nu shoppen op MamaKado

Graveer een ketting met naam

Graveer een ketting met naam

Shop nu vanaf €8

Symboolketting van gezin/familie

Symboolketting van gezin/familie

Shop nu vanaf €15

Graveer een armband met naam

Graveer een armband met naam

Shop nu vanaf €35

Graveer een ring met naam

Graveer een ring met naam

Shop nu vanaf €33

En zo gaat dat in z'n werk
En zo gaat dat in z'n werk

Het begint allemaal met een ruw rond plaatje dat we inkopen bij een zilvergroothandel. Zij leveren ons de muntjes blanco en zonder gaatje, met onafgewerkte, scherpe randen en vaak flinke krassen. In dit muntje boren we een gaatje, en leggen dit in de graveermachine. Let even niet op al dat stof, dat is allemaal zilverstof van de graveringen die eerder die dag gedaan zijn. Dan zetten we de laser aan het werk om ons eigen design (dat we digitaal gemaakt hebben) in het zilver te graveren. We graveren heel erg diep, wel 0.3mm diep. Zouden we willen, zou deze graveermachine zelfs door het zilver heen kunnen gaan! Als de laser zijn werk gedaan heeft, is het zilver flink vies. Dit is omdat het zilver echt verdampt is door de laser, maar ook weer als viezige zwarte afzetting op het zilver wordt gedeponeerd.

Nu willen we graag de letters nog een stukje zwarter hebben, zodat de letters beter zichtbaar worden.

Tijd om dat schoon te maken dus. We doen een sieraad na de gravure eerst in een sonisch bad. Dit zorgt voor allemaal kleine ontploffinkjes in het zeperige water, waardoor het vuil letterlijk uit de gravure en van het zilver af wordt geblazen, de vloeistof in. Dat ziet er na een kwartiertje al een stuk beter uit! Nu willen we graag de letters nog een stukje zwarter hebben, zodat de letters beter zichtbaar worden. Daarvoor gebruiken we een oplossing met Zwavel erin, dat het zilver heel snel laat oxideren. Eigenlijk is dit ook wat gebeurt als je het sieraad een tijd gedragen hebt, en het bruin/zwart wordt. De zwartheid zit helaas nu overal, niet alleen maar in de letters.

Een voordeel is, dat de letters veel lager liggen dan de rest van de munt. Als we het oppervlak nu heel goed poetsen, zal de zwartheid wel in de letters blijven, maar de rest weer mooi zilver worden. Dit doen we op twee grote rollen waarop we polijstvet smeren. Deze rollen zijn vaak van katoen, linnen of vilt, en we smeren daarop een vet dat piepkleine korreltjes erin heeft. Doordat de rollen heel hard draaien, wordt het zilver als het ware geschuurd, en helemaal mooi schoon. We gebruiken een grove rol, dat het zwart wegpoetst. Het zilver wordt heel heet, en je vingers heel erg vies! Op de tweede rol hebben we een speciaal poijstvet zitten dat veel fijner is, en dat het zilver ook nog eens mooi laat glanzen. Eigenlijk schuren we dus steeds met een fijner schuurmiddel, waardoor de krasjes steeds fijner worden. Op den duur, als de krasjes maar klein en fijn genoeg zijn, zal het glimmend ogen.

Nog even poetsen...

Een laatste poetsbeurt, met een zachte zilverdoek laat de munt stralen. Een zilveren ringetje eraan, en het muntje is klaar om jouw hals te sieren. Of je nou een muntje, een eternity circle of een dogtag bestelde, allemaal worden ze zo afgewerkt. Sommige van onze sieraden zijn echter mat geschuurd. Die krijgen na de laatste polijstbeurt nog een extra rondje op een vel schuurpapier, om een mooie matte, streperige afwerking te verkrijgen.

iDEALPayPalMastercardVISABankoverschrijvingKlarna FactuurBancontact/Mister CashBelfiusING HomepayKBC BankSOFORTMaestro

Alle op deze website bij producten vermelde prijzen zijn incl. btw en excl. verzendkosten, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. De informatie op deze website is met de grootste zorg samengesteld; toch kunnen aan kennelijke fouten geen rechten worden ontleend.