Levensboom Sieraden

Zo is het tegelijk een Heidens als een Christelijk én een Keltisch symbool, wordt het veel gebruikt in spiritualiteit, en ook moeders vinden er hun eigen Moederschap symbool in. Hoe verhouden deze verklaringen zich ten opzichte van elkaar? En als je dan besloten hebt, dat een Levensboom het perfecte sieraad voor jou zou zijn, welke kies je dan, en hoe wordt zo'n ding eigenlijk gemaakt? In dit artikel vind je een antwoord op je vragen!

Symbool

In dit artikel kijken we naar de oorsprong van de Tree of Life, zoals de meesten hem kennen uit de Keltische folklore, om uit te zoeken wat de betekenis is voor verschillende oude culturen en religies.

In de huidige tijd vind je de Levensboom op allerlei dingen; een populair tatoeage onderwerp, op tapijten en handgemaakte sjaals, en natuurlijk als een schitterend ontwerp voor sieraden. Maar voor de Kelten en nogal wat oude culturen was de Levensboom een erg belangrijk symbool. Leuk om te kijken wat het nu echt betekent!

Zoals je misschien wel weet, waren bomen voor de Keltische cultuur erg belangrijk, en in hun beleving is de Levensboom (Crann Bethadh) een symbool van hoe de krachten der natuurlijk gecombineerd worden voor Balans en Harmonie.

Alle sieraden in dit artikel zijn te vinden op: Tree of life Sieraden op mamakado
Tree of Life armbandje

Zilveren Armbandje met Tree of life


Geschiedenis van de Tree of Life

Er is geen twijfel over dat de Levensboom al voor de Keltische cultuur bestond, aangezien het een krachtig symbool was in de oude Egyptische Mythologie, onder andere. Er zijn verschillende ontwerpen die met de levensboom verbonden zijn, maar de Keltische versie is al minstens 4000 jaar oud (ca 2.000 v. Chr.) Er zijn schilderingen en snijwerken met design van de levensboom gevonden in Engeland uit de tijd van het Bronzen Tijdperk. En dat was ook al zo'n 1000 jaar voor de Kelten.

Yggdrasil - Noorse Mythologie

Dan heb je ook nog de Noorse legende van de Wereld Boom (Yggdrasil, World Tree). Het zou ook kunnen dat de Kelten het symbool van de Noren hebben geadopteerd. Deze Noren geloofden dat de bron van al het leven op Aarde de Wereldboom was, en zij noemden hem Yggdrasil. In de Noorse traditie zou deze levensboom de weg openen naar negen verschillende werelden, zoals bij voorbeeld de wereld van Vuur, de wereld van de Doden (hel) en het land van de Aesir (Asgard, de godenwereld). Negen was een heel belangrijk nummer in zowel de Keltische als de Noorse cultuur.

Yggrdasil

Noorse Tree of Life, die de weg naar negen werelden opent.


De Keltische levensboom is anders van hun Noorse tegenhanger, en dan vooral op het design. Bij het Keltische symbool vormen de takken en de wortels samen een cirkel, die elkaar raken. Als je goed kijkt, is het vooral een cirkel met een boom erin.

Volgens de oude Keltische Druides, heeft de Levensboom speciale krachten. Wanneer ze een deel van het land hadden ontruimd om een nederzetting te vormen, lieten ze een enkele boom in het midden staan, en die werd dan bekend als de Levensboom van dat dorp of stadje. Het gaf voedsel, warmte en beschutting aan de bevolking, en was een belangrijke ontmoetingsplek voor de belangrijke inwoners van de stam.

Omdat zo'n levensboom ook voedsel aan de dieren schonk, werd er geloofd dat de levensboom voor al het leven op aarde kon zorgen. De Kelten geloofden ook dat elke boom een voorouder was van een mens, en ze wilden alleen een nederzetting starten wanneer er ook zo'n boom aanwezig was.

Tijdens de stammenoorlogen, was de grootste overwinning vooral het omkappen van de Levensboom van de tegenstander, beetje zoals je nu de Capture the Flag spelletjes hebt. En wanneer je de eigen levensboom omkapte, dan begin je als Kelt zo ongeveer de grootste zonde die je kunt bedenken.

Symboliek

Het mooiste en belangrijkste aspect van de Levensboom, is het idee dat al het leven op aarde verbonden is. Een fbos wordt gemaakt door heel veel individuele bomen, de wortels van elk van deze bomen zijn aan elkaar gelinkt en combineren hun levenskracht om een thuis te vormen voor duizenden verschillende dieren en planten.

In de Keltische traditie zijn er echter nog meer Aspecten met de Tree of Life verbonden:

  • - De kelten geloofden dat bomen voorouders zijn van mensen, dus ze zagen ze niet alleen als iets levends, maar zelfs als een magisch wezen. Bomen waren de beschermers van het land en een doorgang naar de Geestenwereld.
  • - De boom verbindt de onderwereld met de bovenwereld (Onderwereld met de Hemel). Een groot deel van de levensboom zit onder de grond (wortels), dus volgens de Kelten reikten de wortels van de levensboom tot in de onderwereld, terwijl de takken naar de Hemel reikten. De stam van de boom verbond deze twee dingen op de Aarde. Deze verbondenheid gaf de Goden ook de mogelijkheid om te communiceren met de Levensboom
  • - De boom symboliseert ook kracht, wijsheid en een lang leven
  • - Een ander symbool is wedergeboorte. Bomen laten hun blaadjes vallen in de Herfst, "sterven" tijdens de Winter en de blaadjes groeien weer terug in de lente, en tijdens de zomer staat alles in volle bloei.

Zilveren Tree of Life met Vuuropaal in Wortels

Een tree of life sieraad kan meerdere vormen aannemen, zoals deze boom waarin de verbindende wortels zijn geaccentueerd met een edelsteen uit de Aarde.


Zilveren Vuuropaal Tree of Life

Andere culturen

Ondertussen weet je nu, dat de Kelten niet de eersten waren die de Tree of Life als symbool gebruikten.

De Maya

Volgens deze cultuur, uit Midden America, bestond er op Aarde een mystieke berg, en in die berg bevond zich de Hemel. Een levensboom verbond de Hemel, Aarde en de Onderwereld, en stond op de plek waar de Schepping plaatsvond. Alles vloeide uit in 4 richtingen, zuid, west, oost en noord. Op de Tree of Life van de Maya staat dan ook een kruis in midden, wat het middelpunt van alle creaties is.

Oude Egypte

De Egyptenaren geloofden dat de levensboom de plek was waar leven en dood samenkwam. Oost van de boom was de richting van het leven, en west was de richting van de dood en de Onderwereld. In de Egyptische Mythologie komen Isis en Osiris uit de Levensboom voort, en zij stonden bekend als het allereerste 'paar', zoals Adam en Eva in de Bijbel.

Christendom

Als we het dan toch over het Christendom hebben, in het boek Genesis wordt de Levensboom ook beschreven als de boom van Kennis van het Goed en Kwaad, die in de tuin van Eden staat. De term "Tree of Life" komt nog 11x voor in andere delen van de Bijbel.

China

Er is een Taoistisch verhaal in de Chinese Mythologie wat beschrijft hoe een magische perzik boom slechts 1 perzik groeit, elke 3.000 jaar. De persoon die deze Perzik dan eet, wordt onsterfelijk. Er is een draak in de basis van deze Tree of Life, en een Phoenix (vuurvogel) bovenin de boom.

Islam

De Boom van onsterfelijkheid is wordt ook genoemd in de Koran, en lijkt erg op de Bijbelse variant, als de boom in Eden die verboden was voor Adem en Eva door Allah. In de Koran speelt de boom verder niet zo'n grote rol, maar het is wel een belangrijk symbool geworden in de kunst in Moslim landen en ook in architectuur komen deze invloeden terug. In de Koran worden drie bovennatuurlijke bomen genoemd: The Infernal Tree (Zaquum) in de hel, de Lote Tree (Sidrat al-Muntaha) en de Boom van Kennis (van goed en kwaad) in de tuin van Eden. In de Hadith worden deze 3 bomen gecombineerd tot 1 symbool.

Oude Egypte

De levensboom in het oude Egypte


Conclusie

Vandaag de dag is de Tree of Life een van de meest gevraagde tattoo symbolen, naast het overbekende tribals. Meeste mensen de huidige tijd kijken naar een boom, en denken er verder niet meer over na. Maar die dingen waren in oude tijden wel anders, toen de samenleving bomen vereerden. De betekenis en de symboliek die de Kelten hechtten aan bomen is een voorbeeld van deze liefde voor bomen, waar de Keltische strijdens hen zagen als de magische brengers van Leven die alle werelden verbonden.

Zilveren medaillon met Levensboom

Een prachtig gedetailleerd medaillon, dat open en dicht kan, en waarin je een foto kunt bewaren of een haarlokje, of een droogbloem, blaadje of ander kleinood.


iDEALPayPalMastercardVISABankoverschrijvingKlarna FactuurBancontact/Mister CashBelfiusING HomepayKBC BankSOFORTMaestro

Alle op deze website bij producten vermelde prijzen zijn incl. btw en excl. verzendkosten, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. De informatie op deze website is met de grootste zorg samengesteld; toch kunnen aan kennelijke fouten geen rechten worden ontleend.

Onze andere webwinkels: Geloofsieraad.nl HuisdierSieraad