Zelf Vingerafdruk Maken - Deel 1

Vingerafdrukken maken is super simpel, en kun je gebruiken voor allerlei kunstprojecten, of om te bewaren voor later natuurlijk. En, niet vergeten, om een ketting te laten maken bij mamakado.nl. Met drie simpele ingrediënten die je thuis hebt, maak je zelf in een paar minuten vingerafdrukken van je familie.

Wat heb je nodig?

Potlood, plakband en wit papier. Ja echt, zo simpel is het. Het plakband moet het normale plakband zijn, dus helemaal doorzichtig. niet van dat melkachtig witte plakband. En ook geen washi tape of plakband met patroontjes.

Krassen met je potlood

Het werkt het beste als je een zacht potlood hebt, zo eentje die lekker dik zwart kan tekenen als je er een beetje op drukt. Kras met dit potlood dik het papier. En dan draai je je papiertje en ga je er nog eens overheen, zodat er een super zwartgrijs stukje op het papier komt. Het potlood moet echt afgeven, dat is juist de bedoeling. Je hebt nu dus een stuk papier met daarop een zwart vierkantje, dat afgeeft als je er al naar kijkt. Je potlood heeft nu geen punt meer waarschijnlijk.

Maak flink donkere krassen met je potlood op het papier


Heb een stukje plakband klaar

Stel, je bent net zoals ik. Dan heb je net uit de knutselrommel van je kinderen een half rolletje plakband gevist. Het einde van de plakband zit stevig op de rest van de rol geplakt. Met je nagel probeer je het beginnetje te vinden en je peutert het los. Dan vraag je je af waar je de plakband roller is, maar geeft dat al snel op. Met een zucht plak je het beginnetje maar aan de rand van de tafel. Dan is het zaak om nu eerst even 2 of 3 stukjes plakband af te knippen en op de rand van de tafel te plakken. Klaar om meteen te gebruiken na de volgende stap.

Maak je vinger vies

Dit dikke potlood krassen ga je nu gebruiken om je vinger smerig te maken. En wel de vinger waarvan je een vingerafdruk wil hebben. Wrijf met je vinger over het potlood vierkantje op het papier en kijk even naar je vinger. Zit er al een vieze grijze smurrie op je vinger? Mooi zo, want dat is nodig.

Wrijf je vinger over de potlood vlek


Plakkerige Vingers

Pak met je andere, schone vingers een stukje plakband. Voorzichtig leg je dit nu over je vieze potloodvinger. Als het eenmaal op de vinger zit: NIET MEER VERSCHUIVEN. Druk het voorzichtig aan, maar zeker niet te hard. De lijntjes van je vingerafdruk zijn een beetje hoger en je wil dat alleen die hoger liggende lijntjes hun potlood kleur aan het plakband geven. Als je heel hard aandrukt nu, krijg je gewoon een donkere vlek, maar geen lijntjes van je vingerafdruk.

Plakband op je vieze vinger


Plak het op papier

Pel met je andere schone vingers het plakbandje weer van je vinger, en plak het plakbandje op wit papier. Als het goed is, zie je nu je vinger afdruk door het plakband heen.

Plakband op papier plakken


Inspecteer je afdruk

Kijk goed naar de afdruk. Zie je duidelijk de lijntjes? Of is de afdruk een beetje uitgesmeerd per ongeluk? Voor een sieraad is de regel: als jij een mooie duidelijke afdruk levert, dan krijg je een mooi herkenbaar sieraad. Als je een zwarte vlek aanlevert... dan krijg je ook een zwarte vlek op je sieraad! Dus ben even écht kritisch op je werk en maak een nieuwe als dat nodig is.

En dan?

Nu heb je een vingerafdruk zelf gemaakt. Maak er een foto van (of scan hem in) zodat je hem digitaal hebt. Dat kan handig zijn als je een sieraad wilt laten maken van de afdrukken van je ouders, of je kind. Ook kun je super leuke kunst maken met de afdrukken van jou en je partner in photoshop. Laat dat dan groot afdrukken op een canvas bijvoorbeeld.

Kunst van 2 vingerafdrukken


Vingerafdrukken van anderen

Je kunt deze techniek ook gebruiken om een afdruk van iemand anders vinger te maken. Wel even handig als deze persoon dan meewerkt, dus niet je slapende partner lastig vallen. Je kunt zo een vingerafdruk maken van je kind. Let er dan wel op, dat een kind pas vanaf 1 jaar een afdruk krijgt die te zien is. Maar je kunt ook een vingerafdruk maken van je moeder op deze manier. Ja, óók als ze net overleden is en je echt nog graag de afdruk wil hebben voor later.

iDEALPayPalMastercardVISABankoverschrijvingKlarna FactuurBancontact/Mister CashBelfiusING HomepayKBC BankSOFORTMaestro

Alle op deze website bij producten vermelde prijzen zijn incl. btw en excl. verzendkosten, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. De informatie op deze website is met de grootste zorg samengesteld; toch kunnen aan kennelijke fouten geen rechten worden ontleend.

Onze andere webwinkels: Geloofsieraad.nl HuisdierSieraad